Daca ai inceput sa simti nevoia unui ajutor pe partea de promovare online a afacerii tale, ai mai multe variante:
- Sa angajezi un om de marketing intern
- Sa incepi o colaborare cu un freelancer
- Sa colaborezi cu o agentie de marketing online
Este usor sa iei o decizie atunci cand cunosti care sunt implicatiile fiecarui tip de colaborare. Daca insa nu ai mai fost pus pana acum intr-o astfel de situatie, lucrurile se complica.
Fiind un om de marketing care a trecut prin toate stadiile, de la angajat intern intr-o firma, la freelancer si acum la fondator de agentie de marketing, mi-am propus sa te ajut in acest articol cu insight-uri clare, pentru a fi sigur ca decizia pe care o iei in final este potrivita pentru business-ul tau.
Sa incepem prin a explica ce inseamna pentru tine fiecare optiune de mai sus, din 5 puncte de vedere esentiale: Timp, Costuri, Concedii, Experienta si Productivitate.
Timp

Pentru un antreprenor timpul costa mai mult decat orice altceva, iar interesul tau trebuie sa fie in a-l folosi cat mai eficient, astfel incat sa iti poti conduce si creste business-ul asa cum iti doresti.
Daca te-ai decis sa angajezi un om de marketing intern vei dedica timp pentru:
- Procesul de recrutare: selectie, interviuri
- Perioada de training a noului angajat
- Perioada de acomodare a angajatului cu procedura interna a firmei tale si cultura organizationala.
Orice angajat nou are nevoie de acomodare cu noul mediu de lucru, cu noii colegi si cu cerintele tale ca si manager. Iar timpul asta poate sa difere in functie de fiecare om in parte, de la 2-3 saptamani, la 2-3 luni. Intrebarea este daca iti permiti asta…
În cazul în care ai decis sa incepi o colaborare cu o agentie de marketing online, vei dedica timp pentru:
- Cercetare, astfel incat sa gasesti o agentie care sa iti ofere serviciile pe care ti le doresti, la nivelul de calitate pe care ti-l doresti.
- Pentru stabilirea directiilor de urmat in viitoare colaborare dupa ce ai gasit agentia potrivita.
Cand alegi o agentie de marketing digital este bine sa citesti testimonialele clientilor, sa vezi portofoliul de clienti si de ce nu, sa ceri recomandari de la prieteni sau alti antreprenori. Agentia insa nu va avea nevoie de timp de acomodare si nici de training. Ea iti va trimite un brief cu toate informatiile de care are nevoie despre compania si obiectivele tale si va incepe treaba.
Cam la fel este si in cazul freelancerului cand vine vorba de timp. Nu dureaza prea mult sa gasesti unul pentru ca in Romania sunt foarte multe freelanceri in marketing digital. Trebuie sa fii atent la portofoliu, experienta si, bineinteles, testimoniale.
Costuri

Probabil te gandesti ca un angajat te va costa mai putin decat o agentie sau un freelancer. Hai sa vedem.
Unui angajat trebuie sa ii platesti lunar un salariu. Daca vrei sa platesti un salariu mic, atunci va trebuie sa te multumesti cu un angajat entry level, care are experienta minima sau chiar deloc in domeniul marketingului digital si caruia trebuie sa ii dai timp sa invete si…sa greseasca. Va trebui sa investesti deci timp si bani in traininguri, iar daca, dupa o anumita perioada, angajatul se hotaraste sa plece, vei ramane si cu timp pierdut si cu bani cheltuiti si cu nevoia de a o lua de la capat cu un nou angajat.
Un om cu experienta in marketing online te va costa mai mult decat o agentie sau un freelancer, pentru ca el isi cunoaste valoarea si iti va oferi valoare. Daca te mai gandesti si la contributii si taxe la stat, salariul pe care il oferi aproape ca se dubleaza. In plus, oricat de bun ar fi un om de marketing, nu poate fi bun pe toate doameniile implicate in digital marketing. Nu vei gasi un om care sa fie bun si la copywriting si la graphic design, web design, strategie, project management, Facebook Ads, etc.
Atunci cand platesti o agentie, platesti practic o echipa intreaga care iti poate livra rezultate, care are o experienta mare in mai multe industrii si care poate veni cu solutii mult mai bune decat cineva care este intens conectat la afacerea ta, neavand o perspectiva prea larga. Prin urmare, costurile pentru agentii sunt uneori mai mici decat cele pentru un angajat cu experienta si competenta ridicata in marketing online.
La fel este si in cazul freelancerilor. Nu platesti taxe la stat si primesti experiente, aer nou, creativitate.
Concedii

Daca iti angajezi un om de marketing intern, iar acesta intra in concediu medical, de odihna sau pentru cresterea copilului, atunci toata activitatea pe care o desfasura este pusa pe pauza, tu fiind nevoit fie sa platesti mai mult pentru un inlocuitor, fie sa iti pui afacerea pe pauza si stim amandoi ca nu vei alege a doua varianta.
Agentia de marketing nu intra in concediu. Freelancerul, daca ti-a luat un proiect, va face de asemenea tot posibilul sa il finalizeze inainte de concediu, pentru ca interesul lui este sa finalizeze proiectul si sa incasese plata.
Unui angajat trebuie sa ii dai zilele de concediu prevazute prin lege, iar daca intra in concediu medical va trebui sa ii gasesti un inlocuitor, ceea ce inseamna timp si bani.
Experienta
Un singur om de marketing nu poate inlocui o agentie. Asta este clar. Oricat de proactiv, dinamic si autodidact ar fi omul respectiv, nu va putea acoperi toate segmentele marketingului digital. Daca este creativ, se va plictisi atunci cand iti face analiza si cercetare. Daca este analitic si creativ, este posibil sa nu aiba o inclinatie catre scris si asa mai departe.
Cand vorbim de experienta, un angajat nu poate egala sub nicio forma o agentie de marketing formata din profesionisti, care lucreaza cu alte zeci de proiecte pe langa al tau. Freelancerul de asemenea va avea o experienta mult mai vasta decat un singur angajat, lucrand cu mai multe branduri din domenii variate, dar tot nu va inlocui o agentie in ceea ce priveste nivelul de experienta, pentru ca, pana la urma este doar un singur om.
Productivitate
Un angajat, oricat de dedicat este el muncii lui, are momente cand vrea sa stea la cafea si tigara cu colegii de munca, sa vorbeasca, sa asculte muzica pe YouTube sau sa traga de timp, mai ales atunci cand nu are un deadline clar.
O alta problema atunci cand ai un angajat este plafonarea. Avand taskuri repetitive, angajatul tau s-ar putea sa se plafoneze sau sa fie greu de motivat. Aici bineinteles, depinde de tine cum il motivezi si cum te folosesti de abilitatile lui astfel incat sa nu lasi plafonarea sa intervina.
Agentia de marketing cu adevarat buna iti va livra rezultatele la timp si conform cu cerintele stabilite in contract. Acolo nu exista plafonare, lipsa de motivatie sau tragere de timp. La fel este si in cazul freelancerului.
Acum, daca ar fi sa punem intr-o forma grafica toti indicatorii de mai sus, ar iesi tabelul de mai jos:

Bineinteles, in afara de indicatorii mentionati, mai este un aspect care trebuie luat in calcul atunci cand decizi viitorul marketingului online pentru afacerea ta. Si aici ma refer la marimea companiei tale.
Daca ai un start-up sau o campanie mica, iar bugetul de marketing nu iti permite nici sa angajezi un om intern bun sau o agentie, ai doua optiuni: fie faci tu marketingul online (dar pentru asta ai nevoie de ceva cunostinte in domeniu si de timp si stim cum este cu timpul in cazul antreprenorilor), fie sa colaborezi cu un freelancer, care iti poate da o oferta in functie de costurile tale.
Daca ai o companie medie, cea mai buna varianta din punct de vedere al raportului cost/eficienta este sa alegi o agentie care sa se ocupe de marketingul online al afacerii tale. Poti opta si pentru un freelancer, dar daca ai atins stadiul de companie medie deja nevoile tale s-ar putea sa depaseasca abilitatile unui singur om.
Pentru companiile mari exista mai multe variante, in functie de bugetul pe care il ai: fie iti creezi un departament de marketing intern, cu mai multi specialisti in marketing care au experienta pe diverse ramuri ale marketingului digital, fie colaborezi cu o agentie de marketing digital, fie iti angajezi un om intern care sa coordoneze activitatea unei agentii de marketing. Mai exista posibilitatea sa colaborezi cu mai multi freelanceri, dar asta presupune mai multa bataie de cap si pot interveni probleme de comunicare.
Daca ar fi sa punem intr-o forma grafica informatiile de mai sus, ar iesi tabelul de mai jos, unde alegerea optima este evidentiata cu verde:

Vezi tu, sunt multe lucuri de luat in calcul atunci cand esti pe cale sa decizi viitorul marketingului online pentru afacerea ta. Sper ca te-am ajutat si eu sa faci o alegere cat mai buna, in functie de nevoile, timpul si bugetul pe care il ai la dispozitie.
PS: daca te-ai decis ca o agentie de marketing online este cea mai potrivita pentru tine, te invit sa arunci o privire peste serviciile EVO. De asemenea, aici ai cativa dintre clientii cu care colaboram sau am colaborat pana acum!
Mult succes!
E.VO