SEO…sau cum sa ajungi pe prima pagina a motoarelor de cautare

cum-te-ajuta-seo

Ce este SEO si cu ce ne ajuta sa avem succes?

Aceasta este intrebarea de ansamblu la care ne propunem sa iti oferim un raspuns in cele ce urmeaza. ? SEO (Search Engine Optimization) este un termen preluat din limba engleza si se refera, in traducere libera, la optimizarea site-ului companiei tale pentru a ajunge in cele din urma pe prima pagina a motoarelor de cautare (Google, Yahoo, Yandex).

Unul din cele mai mari avantaje ale unui site bine optimizat din punct de vedere SEO (pe langa faptul ca ajungi in prima pagina a motoarelor de cautare), este faptul ca intregul proces nu te costa aproape nimic. Tot ce trebuie sa ai in vedere este faptul ca necesita multa munca si rezultatele nu apar peste noapte.

Asadar, in cele ce urmeaza, iti vom oferi raspuns la o serie de intrebari printre care: „cum functioneaza motoarele de cautare?”, “ce inseamna SEO on-page?”, “ce inseamna SEO off-page?”, “cum sa iti apara site-ul, peste tot prin lume?” etc.  

1. Cum functioneaza motoarele de cautare?

Pentru a o lua mai usor si pe intelesul tuturor, putem asemana internetul cu o panza de paianjen gigantica. Fiecare fir care alcatuieste aceasta panza gigantica reprezinta cate un link, fiecare intersectie cate un site web. Asadar, in aceasta panza gigantica numita internet, motoarele de cautare reprezinta paianjenii, care merg de la site la site, memorand informatiile si stocandu-le pe asa zisele servere pentru ca apoi sa redirectioneze informatiile catre tine la milisecunda.

In termeni mai tehnici acesti paianjeni sunt numiti spiders sau crawlers si au sarcina de a analiza periodic internetul, a descoperi noi site-uri si a aranja informatiile pentru oricine cauta un anumit subiect. De asemenea in momentul cautarii, site-urile sunt caracterizate ca fiind relevante si irelevante. La baza acestei impartiri stau mai bine de 200 de criterii, printre care:

  • accesibilitatea din punct de vedere tehnic si remedierea erorilor
  • folosirea cuvintelor cheie in locurile potrivite si in masurile potrivite
  • oamenii care petrec mai mult timp pe un site si apoi fac si trimitere la acesta

Cand vorbim despre SEO ne putem referi la 4 elemente foarte importante fara de care procesul in sine nu ar avea rezultate:

  • accesibilitate si indexare
  • experienta utilizatorului
  • optimizare la nivel de pagina
  • linkurile de la alte site-uri.

In continuare vom vorbi despre optimizarea motoarelor de cautare, proces care se imparte in doua mari categorii: SEO on-page si SEO off-page. 

SEO-sau-cum-sa-ajungi-pe-prima-pagina-a-motoarelor-de-cautare

Sa trecem prin ambele pentru a avea o idee cat mai buna asupra acestui concept.

2. Ce este SEO on page?

Cand spunem SEO on page ne referim la totalitatea optimizarilor pe care le faci site-ului tau pentru ca experienta de utilizare sa fie cat mai calitativa si oamenii sa petreaca cat mai mult timp pe site-ul firmei tale.

Printre optimizarile SEO on-page amintim:

  • optimizari tehnice
  • optimizari strategice
  • optimizari pentru accesibilitate si indexare
  • optimizari pentru continut
  • optimizari pentru o experienta a utilizatorului cat mai buna

Atentie!! Acorda o importanta deosebita optimizarilor SEO on-page. Acestea sunt foarte importante. Spre exemplu, daca site-ul tau are o problema cu viteza de incarcare,

optimizarile-necesare-site-ului-SEO-on-page

 aceasta durand mai mult de 3 secunde, 70% din oamenii care il acceseaza se vor opri instant.

Un alt aspect, deosebit de important, care face parte din procesul de SEO on-page si care daca nu este tratat cu mare atentie, poate insemna un esec al procesului de optimizare a site-ului, este reprezentat de identificarea si pozitionarea corecta in text a cuvintelor cheie. Pozitionarea cuvintelor cheie trebuie facuta strategic. Ele nu trebuie puse nici in abundenta, dar nici prea rasfirate.

Pentru ca motoarele de cautare sa intelega mai bine despre ce este o pagina, este recomandat sa folosesti cuvinte cheie in urmatoarele locuri: link-ul paginii, titluri si subtitluri, in primul paragraf sau in atributul ALT al imaginilor inserate. Cu cat este mai mult continut pe pagina, cu atat cuvintele cheie trebuie sa apara mai des.

De exemplu, nu poti folosi in aceeasi proportie cuvintele cheie in cazul unei  pagini de 300 de cuvinte, comparativ cu o pagina cu un numar de cuvinte cuprins intre 1000-2000 de cuvinte. Totodata, pentru a nu folosi in abundenta cuvintele cheie 

SEO-on-page-identificarea-si-pozitionarea-corecta-in-text-a-cuvintelor-cheie

(deoarece este posibil ca in acest fel motoarele de catare sa le perceapa ca fiind SPAM), este indicat sa folosesti si sinonime ale lor. 

3. Ce este SEO off-page?

Cand vine vorba de SEO off-page, ne referim la obtinerea de linkuri, mentionari si referiri de la alte site-uri. Astfel, cu cat site-ul tau apare tot mai des mentionat in postarile altor site-uri mai mari, cu atat paianjenii motoarelor de cautare vor ajunge mai des pe site, propulsandu-l mai sus in pagina de cautari. Asadar, partea de SEO off page presupune identificarea acelor site-uri mai mari si inserarea de link-uri catre site-ul tau. Acest proces se numeste link building si se poate realiza prin urmatoarele metode: 

SEO-off-page-obtinerea-de-linkuri-mentionari-referiri

articole guest-post catre alte site-uri, advertoriale si comunicate de presa, sau colaborare cu diversi influenceri etc. 

4. Vrei ca site-ul tau sa apara peste tot in lume?

Daca iti doresti ca site-ul tau sa apara pe motoarele de cautare din mai multe tari ale lumii, exista cateva trucuri, usor de pus in practica, care sigur iti vor aduce rezultatele dorite.

Iata cateva dintre ele:

  • Folosirea domeniului .ro si folosirea de subdomenii
  • Utilizare de ccTLD pentru fiecare tara in parte- acesta esta insa mai costisitor, iar eforturile SEO sunt mult mai ridicate, deoarece necesita optimizari pentru fiecare tara in parte
  • Poti utiliza de asemenea un domeniu.com de utilizare mai larga pentru un impact mai mare
  • Utilizarea domeniului .ro si folosirea de sub-foldere – aceasta este cea mai ieftina solutie pentru SEO international

Acestea sunt doar cateva trucuri despre cum sa ajungi in topul motoarelor de cautare la nivel international. Fiecare dintre acestea are insa avantaje si dezavantaje si depinde de tine si de modul in care te raportezi la ele in functie de firma pe care o ai.

cum-sa-ajungi-in-topul-motoarelor-de-cautare

Asadar, SEO nu este complicat. Este un proces de lunga durata care necesita multa munca, dar care, daca este realizat cum trebuie iti va aduce rezultate pe masura. ?

Daca ai vreo intrebare legata de SEO, cum functioneaza acesta sau intampini probleme in optimizarea site-ului tau, iti asteptam mesajul! ?

Mult spor!

A.Vo

Categorii

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email