In ziua de azi exista o multime de modalitati de a-ti conduce afacerea. Sarcina ta ca fondator al unei companii este sa identifici cea mai buna metoda de a-ti manageria afacerea care sa dea si rezultate in cele din urma. Altfel care mai e rostul muncii?
Sunt sigur ca, fie ca te afli la inceput de drum, sau ca ai o experienta in spate, la inceput primul gand pe care l-ai avut a fost: “Cum sa procedez ca sa imi cresc afacerea?”.
Desigur aici depinde foarte mult de brand, de produs/serviciu si cel mai important de audienta careia te adresezi.
Astazi iti propun o noua modalitate de abordare a publicului tinta si anume cea pe baza emotionala. Pentru asta exista marketingul emotional pana la urma.
Abordarea audientei folosindu-te de emotii poate fi un adevarat deal daca stii cum sa o faci. Pentru a te ajuta in aceasta misiune, astazi ti-am pregatit un material in care am inclus mai multe strategii de marketing emotional care functioneaza in proportie de 80% dintre cazuri.
Am spus 80% deoarece conteaza si cum le aplici, in ce moment o faci si desigur din ce domeniu este brandul si audienta ta.
Strategii de marketing emotional care functioneaza
1. Cunoaste-ti audienta
Am spus asta de nenumarate ori inainte, asa ca o voi spune si acum. Audienta este importanta. In fapt ea iti asigura existenta si buna functionare, nu? Asadar este foarte important sa iti cunosti publicul, sa stii cui sa te adresezi in campanii si reclame.
Pentru asta ai nevoie in primul rand de un profil al clientului ideal (am scris un articol pe acest subiect pe care il poti citi aici). Cu cat esti mai atent si cercetezi mai in detaliu publicul, cu atat vei avea mai multe rezultate.
Pe langa faptul ca ai nevoie sa stii cum sa iti optimizezi campaniile si ce tip de continut functioneaza cel mai bine, trebuie sa stii si ce emotie sa trezesti in inimile oamenilor prin reclamele tale. Altfel care mai e rostul unui proces de marketing emotional?
Cerceteaza, cerceteaza, cerceteaza! Altfel nu vei sti cum sa iti abordezi audienta iar timpul si munca ta vor fi pierdute.

2. Foloseste culori
La prima vedere aceasta pare o strategie foarte simpla si foarte usor de pus in practica. Culorile sunt importante. Ele pot influenta intreaga perceptie a unui om, si cel mai important, pot influenta o decizie de cumparare. Ti s-a intamplat vreodata sa intri intr-o incapere si sa simti o altfel de energie? Acest proces se numeste psihologia culorilor, iar o multime de companii o folosesc.
Psihologii isi picteaza cabinetele astfel incat sa isi calmeze pacientii, echipele de fotbal isi aleg culorile echipamentelor pentru a stimula suporterii si a transmite o anumita emotie, iar producatorii de filme aleg anumite culori pentru posterele de prezentare pentru a trezi o anumita emotie in persoanele care le privesc.
Inclusiv marile companii Coca-Cola si Sturbucks se folosesc de acest concept in designul logo-ului pe care il au. Spre exemplu, culoarea rosu pe care Coca-Cola o foloseste inca de la aparietie, are rolul de a trezi in oameni sentimental de fericire, iubire si prietenie.
Daca stam sa analizam brandul Starbucks, acestia au folosit verdele in designul logo-ului deoarece acesta este asociat cu armonie, natura, crestere, sanatate si sustenabilitate.

3. Spune o poveste
Storytelling-ul a reprezentat mereu o modalitate sigura de a ajunge la audienta ta. Fie ca te folosesti de tristete, bucurie, entuziasm, furie sau frica, povestile au fost, sunt si vor fi in continuare o modalitate foarte buna de a-ti educa audienta. S-a dovedit in nenumarate randuri ca oamenii sunt mult mai predispusi sa inteleaga unele concepte si sa ramana cu informatia respectiva o perioada mai lunga de timp, daca venea in urma unei povesti.
De-a lungul timpului mai multe branduri din lume au utilizat storytelling-ul in campaniile lor, reusind in acest mod sa isi promoveze si produsele, dar si sa transmita un mesaj general societatii. Am scris acum ceva timp un articol despre storytelling in marketingul emotional, in care am introdus si o serie de campanii de succes.

4. Inspira imposibilul
Chiar daca aspiratia nu este o emotie in sinea sa, sentimentul de a fi inspirat, cu siguranta trezeste multe emotii in firea umana. Campaniile de inspirare a publicului sunt puternice, deoarece ele ating in mod direct visurile, viziunile sau obiectivele pe care audienta ta le are.
Totusi, pentru ca aceste campanii sa fie un real succes, companiile ar trebui sa inteleaga foarte bine modul in care produsul lor ajuta publicul sa ajunga la atingerea acelor obiective.
Drept exemplu, Red Bull utilizeaza aceasta tactica cu mare succes prin intermediul campaniei “Red Bull iti da aripi” . In seria de spoturi publicitare ale acestei campanii, sunt surprinsi diferiti atleti de nivel mondial care isi ating obiectivele, depasesc greutatile si ajung acolo unde isi doresc.
Iti las mai jos un link de la unul dintre aceste spoturi pentru a intelege mai bine despre ce vorbim.

5. Creeaza o miscare sociala sau o comunitate
Folosirea marketingului emotional pentru crearea unei miscari emotionale sau a unei comunitati se poate dovedi a fi o foarte buna tactica de a atrage clienti noi si de a-i mentine alaturi de tine o foarte lunga perioada de timp. Este cunoscut faptul ca oamenii simt nevoia sa apartina unui grup, unei comunitati in care poate intra oricand sa discute aspecte de interes comun. De asemenea sentimentul de apartenenta, fraternitate si entuziasm intalnit in cadrul unei comunitati, ajuta foarte mult la inchegarea unui sentiment de loialitate a consumatorilor fata de brandul si produsul tau.

6. Proiecteaza o imagine ideala
In timp ce unele tipuri de reclame se concentreaza pe transmiterea de emotii pe care publicul le are in momentul respectiv, altele se focuseaza mai mult pe transmiterea de emotii pe care publicul ar vrea sa le simta. Si asa a aparut strategia de creare a unei imagini ideale la care oamenii sa se raporteze. Marketingul emotional de calitate explica cum un produs sau un serviciu poate ajuta la rezolvarea unei probleme presante. Totodata, daca procesul de marketing emotional este realizat cu atentie, acesta se poate folosi de emotii nu doar pentru a-ti transmite ca produsul e foarte util si iti va rezolva problemele, dar si pentru a-ti induce ideea ca te vei simti absolut nemaipomenit utilizandu-l.
Branduri ca Old Spice se folosesc de strategia “imaginii ideale” in campaniile lor si au un real succes cu asta. Faimoasa campanie “The Man your Man could smell like” se foloseste de glume si umor pentru a transmite ideea ca si tu poti arata ca actorul din imagine daca achizitionezi produsele lor.
Iti las mai jos un link cu unul dintre spoturile de la Old Spice pentru a intelege mai bine despre ce vorbim.

Atat pentru azi!
Sper ca aceste strategii te vor ajuta sa iti duci business-ul pe culmile succesului.
Iar daca nu ai inteles vreun concept sau ai vreo intrebare, iti asteptam mesajul!!
PS: EVO este prima agentie de marketing emotional din Romania… am spus asta in caz ca nu stiai. 🙂
Ne auzim data viitoare!
Mult spor!
A.Vo