Mana intinsa care nu spune o poveste…nu face vanzari

Mana-intinsa-care-nu-spune-o-poveste-nu-face-vanzari

The good old days cand reclamele centrate pe produs erau tot ce aveai nevoie pentru a avea succes cu promovarea online au apus!

In zilele noastre, 1 din 4 postari care iti apar in feed pe Facebook este o reclama. Ce inseamna asta? Inseamna ca lumea digitala este foarte aglomerata de branduri care se promoveaza si trebuie sa muncesti putin mai mult ca sa atragi atentia publicului tau tinta.

Una dintre cele mai bune metode pe care le poti folosi pentru a concepe campanii de marketing care sa aduca rezultate, chiar si intr-un mediu online extrem de aglomerat, este storytelling-ul. Naratiunea si storytelling-ul angajeaza subconstientul consumatorilor si creeaza totodata o conexiune emotionala cu brandul si povestea spusa.  Prin urmare, daca brandul tau nu spune o poveste, audienta nu va fi atrasa spre el (asta de cele mai multe ori, exista bineinteles si exceptii).

Brandul-tau-spune-o-poveste

Dar care ar putea fi legatura dintre storytelling si marketingul emotional?

Ei bine, este una cat se poate de simpla. Marketingul emotional foloseste emotiile in comunicare pentru a crea o legatura cu publicul tinta iar storytelling-ul reprezinta modul in care acesta transmite mesajul catre public. Este cunoscut deja faptul ca oamenii retin mult mai repede si pe termen mai lung o informatie daca le este transmisa prin intermediul unei povesti. Povestile sunt peste tot in jurul nostru si suntem expusi zi de zi la ele fie ca vrem sau nu.

Pentru a reliefa mai bine legatura dintre marketing emotional si storytelling, voi continua prin a-ti prezenta o serie de campanii care au folosit ambele concepte si au avut rezultate fantastice.

Cele mai cunoscute campanii de marketing emotional si storytelling

1. Gilette- Perfect Isn’t Pretty

Campania Gilette – Perfect Isn’t Pretty organizata cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio din anul 2016, surprinde problemele personale si profesionale pe care atletii de top le-au avut si care le-au format caracterul. Ingloband o serie de filmulete care transmit o incarcatura emotionala puternica, aceasta campanie s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes pe care Gilette le-a pus vreodata in scena (“emotiile guverneaza” remember? 🙂).

Campania-Gilette–Perfect-Isn’t-Pretty-Jocuri-Olimpice
2. PG&E- Thank You Mom – Strong:

O alta campanie de succes, care a fost conceputa cu ajutorul  marketingului emotional si a tehnicilor de storytelling, este Thank You Mom – Strong de la PG&E. Campania cuprinde o serie de filmulete scurte in care este surprins un numar de atleti de clasa mondiala trecand prin diferite greutati, fie ele profesionale sau personale, cu ajutorul sprijinului mamei.  

2. PG&E- Thank-You-Mom-Strong-campanie-de-succes-cu-tehnici-de-storytelling
3. Gatorade – The boy who learned to fly:

Aceasta campanie a rulat de asemenea in timpul Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016 si, la fel ca si cele prezentate mai sus, a avut un succes ametitor. Cuprinzand o animatie de scurta durata care prezinta viata atletului Usain Bolt si greutatile pe care acesta le-a depasit cu ajutorul mamei sale, aceasta campanie a transmis un val urias de emotii catre public. Fiind gandita atat pentru a transmite ideea ca nimic nu e imposibil daca iti doresti cu adevarat, dar si mesajul de multumesc mama,  aceasta campanie cu siguranta a ramas in mintea oamenilor.

3. Gatorade-The-boy-who-learned-to-fly-campanie-Jocuri-Olimpice-Rio

Conform unor studii, povestile incarcate emotional creeaza un val de dopamina in creierul uman care mai apoi conduce la memorie. Asadar, nu este de mirare de ce marile companii ale lumii recurg la storytelling in campaniile lor de marketing. In acest fel are loc un impact emotional si psihologic asupra publicului, care continua sa isi aminteasca povestea din spatele reclamelor si totodata si brand-ul.

Practic de fiecare data cand va fi expus la brand-ul respectiv, publicul va face legatura cu povestea din spatele acestuia si va fi dispus sa cumpere.

Very smart, right? 🙂

In continuare iti voi prezenta cum storytellingul iti influenteaza continutul de pe site si aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a avea un site atractiv.

Storytelling si continut

Dupa cum spuneam si in titlu, mana intinsa care nu spune o poveste nu face vanzari, si asta este cat se poate de adevarat in lumea marketingului digital. 🙂 In zilele noastre, daca nu ai o poveste buna care sa iti includa brand-ul si produsul/serviciul, oamenii nu te vor lua prea mult in seama. Asadar, continutul este important!

Unii oameni din domeniu spun ca tot ce inseamna continut bun este storytelling. Ei bine… este un mit. Am observat asta de-a lungul timpului si iti pot spune sigur ca NU orice continut de calitate este storytelling. Sunt de acord cu faptul ca storytelling-ul este o metoda buna prin care poti crea continut, insa daca nu stapanesti bine aceasta tehnica de scriere totul va fi in zadar, timpul tau va fi pierdut, iar rezultatele vor intarzia sa apara (si sunt sigur ca nici asta nu iti doresti).

Despre ce NU este storytelling-ul de calitate:

  • Storytelling-ul de calitate nu este despre tine
  • Storytelling-ul de calitate nu este despre brandul tau
  • Storytelling-ul de calitate nu este despre serviciile si produsele pe care firma ta le pune la dispozitie
Despre-ce-NU-este-storytelling-ul-de-calitate

Despre ce este de fapt storytelling-ul de calitate:

  • Un storytelling de calitate este despre emotii
  • Storytelling-ul de calitate este despre experientele pe care produsul le ofera publicului tau
  • Un storytelling de calitate este mai ales despre nevoile pe care brandul tau le rezolva
Despre-ce-este-de-fapt-storytelling-ul-de-calitate

Storytelling-ul de calitate este despre emotie, iar datoria noastra de marketeri este sa stim cum sa folosim aceasta emotie, oricare ar fi ea, pentru a face oamenii sa completeze o actiune.

 Nu uita insa o regula primordiala in marketingul digital: raporteaza-te la produsul/serviciul pe care il oferi si la publicul tau tinta. Nu trebuie sa incerci sa multumesti pe toata lumea. Unii oameni pur si simplu nu sunt facuti sa iti fie clienti si trebuie sa te impaci cu ideea.

Cam atat pentru azi! Sper ca ti-a placut ce ai aflat si ca acum ai o imagine mult mai clara despre cum sa iti construiesti urmatoarele campanii folosind marketingul emotional si storytelling-ul.

P.S.: daca mai ai intrebari sau intampini probleme cu procesul de promovare al companiei tale, EVO e aici pentru tine. Suntem prima agentie de marketing emotional din Romania, asa ca stim despre ce vorbim! 🙂

P.P.S.: nu uita: mana intinsa care nu spune o poveste nu face vanzari. Sau cum spunea maestrul Gheorghe Dinica, „nu primeste pomana”! 😀

Mult spor!

A.Vo

Categorii

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email