Campaniile CSR- ce sunt si de ce au stransa legatura cu marketingul emotional?

campaniile-csr-ce-sunt-si-de-ce-au-stransa-legatura-cu-marketingul-emotional

Campaniile de CSR  au reprezentat dintotdeauna o buna metoda de a-ti face compania cunoscuta pe piata si de a ajunge la cat mai mult public. In sens deschis CSR se traduce ca fiind Corporate Social Responsibility si  reprezinta implicarea companiilor, prin diferite actiuni, in imbunatatirea comunitatii in care activeaza. Pentru imbunatatirea comunitatii in care activeaza, companiile pot organiza, de exemplu, donatii si acte de caritate sau sa ofere ceva publicului.

Acest “ceva” se poate traduce in multe feluri, depinde foarte mult de natura companiei, strategia de marketing a acesteia si planul lor in sine pentru campania respectiva. In functie de companie, aceasta poate oferi un “ceva” sub forma unei actiuni comunitare de responsabilizare a populatiei pe un anumit subiect, sau pe donare de anumite bunuri pentru oameni aflati in nevoie. Si lista poate continua… si va continua doar ca mai tarziu putin. 🙂

corporate-social-responsability-forma-de-marketing-emotional

CSR este o forma de marketing emotional. De ce? Ei bine, pentru ca se foloseste de emotie pentru a trezi o “dorinta de a duce la schimbare” in sufletele consumatorilor.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre campaniile CSR si iti voi prezenta tot ce trebuie sa stii pentru a demara o astfel de campanie, care sa aiba priza la public si sa obtina rezultatele dorite.

De asemenea, pe parcurs vei gasi si o serie de exemple de campanii CSR create de unele dintre cele mai mari companii din lume.

1. Ce presupune o campanie CSR?

Dupa cum spuneam si mai sus, campaniile de responsabilizare sociala numesc totalitatea actiunilor pe care o anumita companie la ia pentru a oferi “ceva” comunitatii din care face parte. Deoarece companiile dispun de un buget mai mare si de o audienta mai larga, decat persoanele fizice, acestea aleg acest tip de campanii pentru a atrage atentia asupra unor cauze umanitare si pentru a le ajuta.

Un avantaj al acestor campanii este faptul ca prin actiunile lor companiile respective starnesc un val de simpatie din partea publicului, iar business-ul respectiv se va bucura de o mai mare vizibilitate pe piata.

campanie-csr-marketing-online

2. Factori care trebuie luati in considerare atunci cand te hotarasti sa demarezi o campanie CSR pentru brandul tau

Campaniile CSR sunt probabil una dintre cele mai bune idei pentru PR-ul unei companii, deoarece cum am spus mai sus, acestea trezesc un val de compasiune din partea publicului. Insa, inainte de implementarea unei astfel de campanii trebuie sa fii atent la cativa factori cheie, care daca nu sunt studiati cu atentia pot duce la sfarsitul campaniei inainte ca aceasta sa inceapa.

  • Nu mereu este disponibil un buget in cadrul companiei pentru o astfel de actiune (trist, dar adevarat).
  • O campanie CSR nu trebuie facuta doar pentru ca este trendy. Aceasta trebuie gandita foarte in detaliu si luata in serios, deoarece publicul este foarte sensibil si reactioneaza imediat la ele ( publicul te urca… dar te si doboara, ai grija!!) .
  • Este foarte important sa gasesti o cauza care are legatura cu brandul tau, cu mesajul pe care compania ta il transmite si cel mai important, cu modul in care produsul/serviciul rezolva anumite probleme in viata oamenilor. Nu te poti apuca sa faci campanii CSR despre un subiect oarecare, daca brandul tau nu are nicio legatura cu acest subiect.
factori-de-urmat-in-campania-csr-pentru-brandul-tau

3. De ce sa faci o campanie de CSR?

Am ajuns in momentul in care orice companie, celebritate sau brand, care are o audienta mai mare si se bucura de popularitate este responsabila pentru ceea ce comunica, pentru cauzele pe care le sustine si pentru ceea ce promoveaza pe piata. Oamenii tin minte foarte usor o campanie CSR datorita actiunilor pe care le observa, si totodata tin minte si brandul. In acest fel se va crea pe loc o legatura la nivel emotional intre brand si public.

Astfel daca ai identificat cu succes o cauza sociala care se potriveste brandului tau, si care tu consideri ca ar merita implementata intr-o campanie CSR, poti avea urmatoarele beneficii:

Beneficii le derularii unei campanii CSR:

  • Vizibilitatea brandului tau va creste si in mediul offline, nu doar in online
  • Oamenii vor vorbi mai mult despre tine si brandul tau (word of mouth functioneaza si nu te costa nimic)
  • Clientii vor simti ca atunci cand te aleg pe tine, plata pentru servicii sau produse va contribui intr-o anumita masura la o cauza umanitara
  • Angajatii tai vor simti ca fac parte din ceva mai mult decat o simpla echipa de la job
  • Oportunitatile vor creste pentru tine si compania ta
beneficiile-unei-campanii-csr

4. Cum poti demara o campanie de CSR?

Inainte de a demara o campanie de CSR trebuie sa tii cont de anumite lucruri. Nu este process simplu, iar daca nu acorzi atentie detaliilor totul se va duce pe apa sambetei.

  • Asigura-te ca ai resurse financiare. Daca nu ai destul public care te cunoaste, va trebui sa sustii acea campanie 100% financiar
  • Identifica partenerii care se pot asocia cu ceea ce promovezi. Orice mana de ajutor e bine venita.
  • Daca e prima campanie de acest tip pe care o demarezi in mediul onine, ar fi bine sa incepi mai usor pentru a vedea ce succes are la public.
  • Fii atent la feedback-ul consumatorilor. In felul acesta iti vei da seama daca ceea ce faci e bine sau nu.
cum-poti-demara-o-campanie-csr

Si cum ti-am spus si la inceput, voi continua prin a-ti prezenta o serie de campanii CSR care au avut un succes rasunator la public.

Campanii CSR de succes

  • Heineken- Open your World

Compania germana producatoare de bere Heineken a transmis prin intermediul campaniei Open Yor World mesajul ca indiferent de nationalitate, religie, cultura sau obiceiuri oamenii se pot intelege si isi pot desfasura activitatea in pace. Campania respectiva a avut un real succes deoarece a surprins cum persoane cu credinte total diferite au putut lucra impreuna si apoi sa se relaxeze la o bere si sa discute calm si pasnic.

  • Sturbucks

Compania producatoare de cafea Sturbucks, a decis sa angajeze mai multi veterani si parteneri ale persoanelor care au servit in armata ca semn al solidaritatii pentru serviciul prestart pentru tara.

  • Samsung – Bringing light to Etiophia

Campania realizata de Samsung a presupus donarea a mai multor lampe care functioneaza cu energie solara pentru unele dintre cele mai sarace regiuni din lume pentre ca oamenii de acolo sa aiba o sursa de lumina pe timpul noptii. Campania adresa mesajul “Life for Youth” si dorea ca tinerii cu potential din acele regiuni sarace sa aiba parte de un viitor mai stralucit.

Asta a fost tot pentru azi! 🙂

Sper ca informatiile pe care le-ai aflat din acest material sa te ajute in optimizarea unei campanii de CSR nemaipomenite pentru brandul tau!

Daca intampini probleme in optimizarea campaniilor de promovare, sau orice neregula cu privire la marketingul digital, iti asteptam mesajul!!

PS: pentru mai multe articole interesante pe tema marketingului emotional si nu numai, aboneaza-te la newsletter-ul nostru!!!

Mult spor!

A.Vo

Categorii

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email